Johtaminen ja tehokkuus. Minulla särähtää korvassa aika pahasti aina, kun joku puhuu tehokkuudesta ja johtamisesta samanaikaisesti. Ryhdyn heti tarkkailemaan tämän puhujan tapaa kohdata toinen ihminen. Onko hän läsnä, kuunteleeko hän ja antaako hän tilaa vuorovaikutukselle.
Pahimmat hosujohtamisen esimerkit
Kamalimmillaan tehokas johtaminen näkyy esimerkiksi silloin, kun:
- Johtajan kalenteri on täysin tukossa tapaamisia viikko tolkulla eteenpäin. Jos joku hänen johdettavistaan kaipaa apua, voi sitä hyvällä tuurilla saada ensikuussa. Mitä, jos johdettavalla on akuutti hätä?
- Johtajalla on niin sanotusti ovi auki, muttei silmät ja korvat. Jos joku tulee hänen puheilleen, hän tuskin vilkaisee ja vielä vähemmän kuuntelee. Silmät, korvat ja ajatukset voivat keskustelunkin aikana olla tietokoneella. Mitä, jos johdettavalla on oikeasti tärkeää asiaa?
- Johtaja pikakävelee, joskus jopa juoksee, paikasta toiseen. Puhuessaan kasvokkain tai puhelimessa hän on hengästynyt. Näin hän tartuttaa stressiä käytävillä kohtaamisiinsa ihmisiin. Mitä jos johdettavat kaipaisivatkin lievennystä omiin stresseihinsä.
Muutamia meille useimmille varmaan tuttuja näkyjä. Aivan toinen asia on se, ettei hosujohtaminen ole lainkaan vakuuttavaa ja vielä vähemmän vaikuttavaa. Hosuminen ja tehokkuus eivät saisi olla synonyymejä johtamisen kontekstissa.
Viisi vinkkiä vaikuttavaan johtamiseen
Miten siis voit olla vaikuttava, vakuuttava ja tehokas johtaja samanaikaisesti? Tässä viisi vinkkiäni:
- Johtaja, ole läsnä. Silloin kuin kohtaat johdettaviasi ja kollegoitasi kasvokkain tai moderneilla viestintävälineillä, anna hänelle kaikki huomiosi edes hetkeksi. Sillä osoitat välittämistä ja arvostamista. Asiakin tulee selkeämmin ymmärretyksi puolin ja toisin. Käännä siis nenä ja napa toiseen ihmiseen, älä vilkuile mitään muuta, kuin häntä ja malta kuunnella puhumatta päälle. Älä edes ajattele mitään muuta kuin sen hetkistä keskustelua.
- Johtaja, varaa aikaa perustehtävääsi – johtamiseen. Olen käynyt lukuisten johtajien kanssa läpi heidän viikkokalenteriaan. Ne ovat usein täynnä kaikkea muuta, kuin tärkeimmän perustehtävän hoitamista. Missä on aika, jolloin voi olla kiireettömässä ja luovassa vuorovaikutuksessa johdettaviensa ja kollegoidensa kanssa? Tällainen aika pitäisi löytyä jokaiselta päivältä ja sitä pitäisi olla useampia tunteja.
- Johtaja, varaa aikaa toiseen perustehtävääsi – ajatteluun. Johtaminen on suunnan määrittämistä, suunnan näyttämistä ja suunnasta harjautumiseen reagoimista. Tämä edellyttää aikaa ajatella. Ajattelu taas vaatii aikaa ja rauhaa. Jos jätät ajattelun tekemättä, tuhoudut. Jos hoidat syväpohdinnat esimerkiksi kokouksissa, rikot räikeästi kohta yksi, läsnäoloa. Nosta siis jalat pöydälle tai lähde kävelylle – ajattelemaan.
- Johtaja, varaa aikaa perustehtäväsi perustaan – palautumiseen. Minusta tuntuu, että monet johtajat eivät tiedä edes perusasioita ihmisen fysiologiasta. Tässä pikakertaustiivistys: Kunto paranee rasituksen jälkeisessä levossa. Tämä koskee myös vuorovaikutus- ja ajattelurasitusta. Uni, ravinto ja liikunta ovat perusedellytyksiä älykkäälle toiminnalle. Lepo- ja univaje altistavat tyhmiintymiselle, sairastelulle ja loppuunpalamisille. Pidä siis huolta tärkeimmästä työvälineestäsi: kropastasi, jossa aivosikin asuvat.
- Johtaja, toimi esimerkkinä. Jos näytät organisaatiollesi esimerkkiä siitä, miten levitetään stressiä, kohdellaan ihmisiä ylimielisesti heitä huomioimatta ja miten puolitetaan luovuus ja älykkyys, saat sellaisia ihmisiä ympärillesi. He, jotka ovat riittävän viisaita, etsivät jonkin toisen organisaation, jossa asiat ovat paremmin.
Johtaja, pidä huolta siitä, että olet ensisijaisesti vaikuttava johtaja. Älä astu tehokkuuden miinakentälle. Tutustu myös vinkkeihini etävaikuttamisesta: Etävaikuttaja: Etäviestinnän seitsemän porrasta – CxO Professional Oy
Vieraskynän kirjoittaja on Toni Hinkka, kokenut johtamisaktivisti ja vaikutusvoimannostaja yrityksessä CxO Professional Oy.
Tonin vaikuttamisen oppeihin pääset syvemmin sisälle Gongin, Abundokornon ja CxO:n yhteisessä valmennuswebinaarissa: Mind & Money -valmennuswebinaari 12.2.2020 klo 9 – 16 – CxO Professional Oy