fbpx

Vieraskynä: Asenteen voi muuttaa sormia näpäyttämällä?

Mikä oli sinun ensimmäinen reaktiosi tuohon? Se paljastaa asenteesi. On yleinen käsitys ettei asennetta voi muuttaa ja että se on pysyvä. Mutta asenteen voi muuttaa – hetkessä. Asenne on nimittäin samalla myös päätös.

Urheilua seuranneena olen erityisen viehtynyt Usain Boltin asenteesta. Sitä ei käy kieltäminen, etteikö lahjakkuudella ja harjoittelulla olisi suuri merkitys, mutta huipputasolla menestys ja mitalit jaetaan siellä korvien välissä ja asenteella. Usain Bolt onkin sanonut, että hän lähtee joka kerran voittamaan ja nauttimaan matkasta. Tuolla asenteella ja tyylillä hän on kaikkien aikojen menestynein pikajuoksija; kuusinkertainen olympiavoittaja ja seitsenkertainen maailmanmestari.

Nauti matkasta

Voimme jokainen mallintaa Usain Boltista tuon asenteen. Hän teki päätöksen: nauttia matkasta. Mitä sinä päätät kun aloitat uuden päivän, lähdet asiakastapaamiseen tai työpaikalle? Vai päätätkö mitään? Arvaa kumpaa mielesi ja erityisesti alitajuntasi noudattaa – tekemätöntä vai tehtyä tavoitetta? Sitä tekemätöntä tavoitetta. Tietenkin. Ai miksi? Koska se on hallitsevampi. Eli jos sinä et käytä mieltäsi, mieli käyttää sinua.

Monilla meistä on tapana ajatella mitä emme tahdo tapahtuvan

Tyypillisesti me ajattelemme: ’Minä en halua olla sairas, minä en halua potkuja, minä en halua saada sakkoja.’ Mitä jos sen sijaan ajattelisit: Minä haluan olla terve, Minä haluan pitää työpaikkani’. Mitä muutoksia saataisiin aikaiseksi? Alitajuinen mielemme ei nimittäin ymmärrä kieltosanaa EI. Kieltosanan ymmärtää vain tietoinen mieli. Sanan EI voima on helppo todistaa lapsilla. Jos pieni lapsi juoksee ja sanot hänelle; ”Ei saa juosta”, lapsi jatkaa juoksemista. Vaihtamalla lauseen muotoon: ”Kävele rauhallisesti”, lapsi uskoo ja lopettaa juoksemisen.

Tietoinen päätöksen tekeminen helpottaa tavoitteiden saavuttamista ja perille pääsemistä

Vai oletko kenties joskus istunut taksissa ja kertonut kuskille minne et ainakaan halua: ei mennä Keravalle, ei mennä Saloon 😊 Mutta jos kerrot selkeästi taksikuskille päämääräsi, niin melkoisella varmuudella, ennemmin tai myöhemmin, pääset perille. Tämä on sovellettavissa aivan kaikkeen.

Rohkaisen sinua nauttimaan jokaisesta päivästä, sillä ilta tulee joka tapauksessa. Ilon kautta!

– Tuula Väänänen

Vieraskynän kirjoittaja on Abundokornon Tuula Väänänen, joka näkee auringon paisteen likaisten ikkunoiden läpi.  Uteliaisuus elämään ja ihmisen mieleen on tuonut hänelle mm. NLP Master,  Certified Goal Mapping Practitioner, Naurujoogaohjaaja tutkinnot.